21:04   BU BİR OROSPU EVLADI   14:00   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇOCUKLARA ÇİFTE BAYRAM HEDİYESİ   13:54   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI   13:46   MERSİNLİ KADINLARIN DİKTİĞİ OYUNCAKLAR, DEPREMZEDE ÇOCUKLARA ARKADAŞ OLDU   13:37   BÜYÜKŞEHİR’İN STANTLARINDA BU KEZ DEPREMZEDE ÜRETİCİLER DE YER ALIYOR   13:31   MİNİKLER 23 NİSAN’I COŞKUYLA KUTLADI   12:52   DEPREMZEDE TIYATROCULAR ÇOCUKLARı GÜLDÜRMEK IÇIN SAHNEYE ÇıKTı   01:52   "21.YÜZYıLDA CUMHURIYETIMIZI DEMOKRASIYLE TAÇLANDıRACAĞıZ."   19:54   ÇBK’DAN FIBA’YA SALON TEPKISI   18:49   TARSUS, BURSA’Yı KARıŞTıRDı   16:42   MERSIN İDMAN YURDU’NA ÇIRKIN SALDıRı   13:46   MILLI BOKSÖRÜN HEDEFI, OLIMPIYAT ŞAMPIYONLUĞU!   21:59   TÜM ENGELLEMELERE RAĞMEN BAŞKAN BOZDOĞAN PROJENİN TEMELİNİ ATIYOR   21:55   ÇBK MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYESİ AVRUPA’DA ÇEYREK FİNAL MAÇINA ÇIKIYOR   21:51   DEPREMZEDE ÇOCUKLAR KEYİFLİ DAKİKALAR GEÇİRDİ   21:43   YENİŞEHİR BELEDİYESİ EBEVEYNLERİ EĞİTEREK ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE REHBERLİK EDİYOR   21:41   VATANDAŞ VE ÖĞRENCİLERE HİZMET VEREN HALK RESTORAN YENİLENİYOR   21:31   “SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ”   17:47   BÜYÜKŞEHİR’DEN ÖĞRENCİLERE YKS GİRİŞ ÜCRETİ DESTEĞİ   17:40   BAŞKAN YILMAZ; “İSTİKLAL MARŞI, BİZİM ORTAK DEĞERİMİZ VE PAROLAMIZDIR”  
 
 
 
 
TAHİR ELÇİ DAVASINDA AVUKATLAR ‘REDDİ HAKİM’ TALEBİNDE BULUNDU


Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesiyle ilgili 5 yıl sonra açılan davanın ilk duruşmasına gözlemci olarak katıldı. Mahkeme heyetinin, avukatların konuşmasına izin vermeyip salondan atmakla tehdit etmesi sebebiyle avukatlar mahkeme heyetini reddetti ve reddi hâkim konusunda karar verilmek üzere duruşma 3 Mart 2021 tarihine ertelendi. Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Mahkeme heyetinin savunma hakkını çiğnemesi, hukukçunun hukuk tanımazlığıdır. Avukat Tahir Elçi için adalet istiyoruz” dedi.

 

Tarih : 22 Ekim 2020 Perşembe 22:17

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin, bir basın açıklaması sırasında, hâlâ aydınlanamayan bir şekilde “kaza kurşunuyla” öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı. Firari PKK’lı terörist Uğur Yakışır ile tutuksuz sanık polisler S.T., F.T. ve M.S.’nin yargılandığı davanın ilk duruşması için aralarında Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz’ın da bulunduğu çok sayıda baro başkanı ve avukat Diyarbakır’a gitti. Ancak pandemi dolayısıyla tüm avukatlar mahkeme salonuna alınmadı. Sadece avukatların ve mahkeme heyetinin hazır bulunduğu duruşmada sanıkların ifadesi SEGBİS  (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile alındı. Zaman zaman mahkeme heyetiyle avukatlar arasında tartışmalar yaşandı. Bunun üzerine avukatlar “reddi hakim” talebinde bulundu. Mahkeme heyeti bu talep nedeniyle duruşmayı erteledi. Duruşma sürecini anlatan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz şunları söyledi: “Saat 10.00’da başlaması gereken duruşma yaklaşık 1,5 saat geç başladı. Tutuksuz yargılanan sanık polisler duruşma salonunda bulunmuyor, tamamı SEGBİS ile duruşmaya katılıyor. SEGBİS ile duruşmaya katılan polis sanıkların yüz yüzelik ilkesi gereği duruşma salonuna getirilmesini talep ederek, aksinin yasaya aykırı olduğunu söyledik. Ancak Mahkeme Başkanı süreci tersten işledi. Önce sanıkların duruşmaya katılması taleplerinin alınıp, daha sonra sanıkların sorgulanması gerekirken, Mahkeme Başkanı önce sanıkların sorgulanmasını, daha sonra katılma taleplerini alacağını söyledi.  Bizler bunun yasaya aykırılığını açıkladık. Mahkeme heyeti, katılma talebine ilişkin kararın ifadeden önce verilmesi ve sanıkların SEGBİS yerine huzurda dinlenilmesi taleplerine dair ara karar vermek üzere duruşmaya 10 dakika ara verdi. Ancak mahkeme heyeti sanıkların SEGBİS ile sorgularının yapılmasına ve müdahillik taleplerinin sanık sorgusundan sonra yapılmasına karar verdi ve avukatların taleplerini reddetti. SEGBİS ile bağlanılan yerde hakim sanıklarla iletişim kuramadı duruşma durdu. Mahkeme heyetinin bütün talepleri reddetmesi üzerine savunma heyeti olarak bizde değerlendirme yapmak ve bir karar vermek üzere ara talep ettik. Duruşma saat 14.00’a ertelendi. Duruşmada Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın söz istedi ancak Mahkeme Başkanı söz verilmeden konuştuğu gerekçesiyle CMK uyarınca uyarı vererek salondan dışarı atacağını söyledi.  Mahkeme salonunda baro başkanına karşı hâkime yakışmayan bir üslup gördük. Müşteki vekilleri olarak hepimiz ayağa kalkarak “Uyarı listesine hepimizi yazın” dedik. Mahkeme, müşteki vekillerini dışarıya çıkartılmasına karar vereceğini söyledi.  Avukatlar olarak CMK 25 uyarınca reddi hâkim talep ettik. Hakim ısrarla hu talebi tutanağa geçmedi. ‘Mahkeme heyetinin reddi’ taleplerinin değerlendirilmesine, bu hususta karar verilmek üzere Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine ve duruşmanın 03/03/2021 saat 10:00’a bırakılmasına karar verildi.

Mahkeme heyeti, hukuk devletinde olması gereken savunma hakkını yok saymıştır.  Av. Tahir Elçi’nin hakkına sahip çıkmak; hukukun üstünlüğüne, adalete, demokrasiye, kişi hak ve özgürlüklerine sahip çıkmaktır. Mahkeme heyetinin savunma hakkını çiğnemesi, hukukçunun hukuk tanımazlığıdır. Savunmanın temsilcilerini hiçe sayar üslupta konuşan mahkeme heyeti de dâhil olmak üzere, hukuk bir gün herkese lazım olacaktır.”






Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  YAZARLAR
 
  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
tarsustekhaber.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA